Psylliumfrön är naturens gåva till din mage med många fina egenskaper:
Hjälper mot förstoppning
Hjälper vid diarré
Hjälper vid IBS
Hjälper svullen mage
Hjälper vid viktnedgång
Förbättrar kolesterolvärdena
Stabiliserar blodsockret
Gi sänkande
Förstoppning
Ett vanligt problem som även kan bidra till en mängd andra besvär så som gaser i magen, svullen mage, magont, ibs, ryggont och en rubbad tarmflora. Ett av de vanligaste råden mot förstoppning är då att äta en kost rik på fiber. där är Psylliumfröna otroligt bra.
Psylliumfröskal består av drygt 80% fiber som drar till sig vätska och då bildar en gelé vilket mjukar upp tarmens innehåll om man är hård i magen samt även ökar volymen. Det kan underlätta passagen och stimulera tarmrörelserna och på så sätt hjälper det mycket bra mot förstoppning.
Detta gör Psylliumfrön även till ett bra hjälpmedel mot hemorrojder då det ofta orsakas delvis av förstoppning.
Att vara lös i magen beror ofta på att tarmen jobbar för snabbt. Då hinner den inte suga upp tillräckligt med vätska vilket då gör att avföringen kan bli för lös. Tack vare psylliumfröskalens förmåga att suga upp och binda vätskan i tarmen så hjälper de till att göra innehållet fastare.
Psylliumfrön som dra till sig vatten och expanderar ger en extra känsla av fullhet i magsäcken och ökad mättnadskänsla utan att ge dig extra kalorier. När man då snabbare känner sig mätt och håller sig mätt längre blir det enklare att begränsa energiintaget under dagen vilket då underlättar viktnedgång för dig.
Vid en studie gav man 12 personer 10,8 gram psyllium innan en måltid. Deltagarna hade då en långsammare magsäckstömning ca 3 timmar efter måltid och upplevde även mindre hunger och större mättnad.
Viktnedgång:
Vid en annan studie såg man många fler positiva hälsofördelar hos överviktiga deltagare som intog Psylliumfrön, så som tex. minskad vikt, BMI och procent i kroppsfett.
Kolesterol:
Flera studier har visat hur intag av Psylliumfrön förbättrar dina kolesterolvärden. En förklaring är då att Psyllium binder sig till fett och gallsyror och tar då med dem ut ur kroppen. Levern använder sen kolesterolet för att tillverka mer gallsyror vilket då förbrukar en del av kolesterolet i blodet.
Den visade GI sänkande effekten hos psylliumfrön beror till stor del på dess förmåga att slöa ned hastigheten på nedbrytningen av maten och bidrar då till att energin tas upp mer gradvis. Vill man åt den här effekten bör Psylliumfrön intas i samband med mat och blandas upp väl med maten.
I en studie på 56 diabetiker så minskade blodsockernivån över dagen med 11% och sedan efter lunch med 19% efter 8 veckors intag av Psylliumfrön två gånger om dagen.
Då Psylliumfrön absorberar mycket vätska så skall du dricka mer vatten än du vanligtvis gör under dagen. Tillsätt alltid extra vätska i samband med att du äter Psyllium
Psylliumfröskal lämpar sig också vid glutenfri brödbakning, för att minska smulighet, eller för att reda såser.
Tänk på att alltid prova dig fram när du använder nya tillskott din kropp ej är van vid, även om kroppen är tacksam för dessa Psylliumfrön så måste den få tid på sig att vänja sig, så var varsam med doseringen de första veckorna, fungerar allt bra så kan du sedan öka doseringen lite.
Förslag till dosering: Frukost + kvällsmat ( 2 ggr / dag )
Vecka 1: 1/2 tsk
Vecka 2: 1 tsk
Vecka 3: 1½ tsk
Vecka 4: 2 -2,5 tsk
Ingredienser:
Psylliumfröskal
Ursprung: Indien
Allergener: Inga
Förvaring: Mörkt, torrt och svalt
Näringsinnehåll per 100 g
Energi 766 kJ / 191 kcal
Fett 0,55 g varav fleromättat <0,1 g
Kolhydrater 86,18 g varav sockerarter 0,85 g
Protein 2,68 g
Salt 100 mg
Fiber 85,7 g